Pannlampa vid löpning – Att tänka på

Pannlampa vid löpning – Att tänka på

Med en pannlampa blir löppasset under mörka eftermiddagar och kvällar både säkrare och roligare. Beroende på vad målet är med lampan, och vilka funktioner som önskas, finns olika punkter att jämföra. För en sak är säker – det är stor skillnad i kvalité och funktion.

Batteritid

Med batteritid menas under hur lång tid som lampan kan vara på och ge ett funktionsdugligt sken. Även om tillverkaren anger en viss batteritid så ska detta tas med ”en gnutta salt”. Tiden som anges är beräknad under perfekta förhållanden. Exempelvis påverkas batteritiden av:

  • Batteriets kvalité och ålder
  • Om lampan slås på/av flera gånger
  • Kyla och väta

Ska pannlampan enbart användas under löppasset, för att sedan tas in för laddning, är knappast batteritiden något som är avgörande. I ett test, för att utse bästa pannlampor för löpning, visas att batteritiden varierar mellan 40 och 190 timmar.

Det kan vara viktigt om lampan förväntas tas med på campingen eller övernattningen i skogen – men inte avgörande för löparen.

Batterityp

Laddningsbart batteri är idag standard men det finns ett par undantag. De allra minsta modellerna kan ha ”knappbatterier” som behöver bytas ut regelbundet. Dessa modeller är knappast de som ska tas med på löpning utan snarare finnas i hemmet för att användas vid oväntat strömavbrott.

Även denna punkt skiljer sig alltså inte märkbart åt när pannlampor för just löpning jämförs. Bland de relevanta produkterna bör nästan alla vara uppladdningsbara. Är det uppladdningsbara AA eller AAA-batterier kan andra batterier även användas. Detta som ”reserv”.

Räckvidd

Med räckvidd menas hur lång framåt som lampan lyser upp. Vid stilla promenader finns exempelvis inte behov av att lysa upp mer än ett par meter. Vid löpning lite mer och vid skidåkning betydligt mer. Framförallt är det hastigheten framåt som är avgörande men delvis blir det även en personlig åsikt vad som upplevs bekvämt.

Läs även...  Välj rätt sport bh för löpträningen

Justerbart ljus

Flera av de lite dyrare modellerna har justerbart ljus. Därmed går det att få allt från lite mjukare ljuskägla till riktigt kraftigt. Även här får man gå till behovet där lampan förväntas användas. Den som tränar löpning kanske inte primärt har detta behov medan det blir mer användbart för de som klättrar, går i tunnlar eller vill röra sig naturen nattetid utan att bli upptäckt av djurlivet.

Låg vikt

Vid löpning är vikten en av de viktigare faktorerna. Det kan kännas enkelt i början men efter en längre stunds träning kan de tyngre modellerna bli krävande. Samtliga lampor som anges vara för just löpning har mycket låg vikt.

Ljusstyrka

Ljusstyrka mäts i lumen och avgör därmed hur stark ljuskägla som skapas.

  • 200 Lumen – Räcker vid enklare promenader eller om arbete ska genomföras utan fysisk aktivitet.
  • 500 Lumen – Passar utmärkt vid motion och annan aktivitet utomhus.
  • 1000 Lumen – Används primärt vid navigering i mycket svår terräng nattetid.

För de flesta som löptränar bör alltså 500 Lumen räcka. Orsaken att inte välja 1000 Lumen handlar framförallt om pris, storlek och vikt. Det är onödigt att betala för mer än vad som kan utnyttjas. Premiummodeller har däremot ofta kring 1000 Lumen.

Ljusspridning

En pannlampa kan ha 1000 lumen och ett batteri som räcker länge – men utan att för den skull möta behovet hos löparen. Detta om ljusspridningen inte är tillfredsställande. Med ljusspridning menas hur bred ljuskägla som skapas.

Beroende på aktivitet kan olika smal ljuskägla önskas. På vissa modeller är detta ställbart medan det på andra modeller är en fast ljusspridning.

Läs även...  Löpband - Några tips på vägen

Passform

Speciellt när pannlampan ska användas vid löpning är det extra viktigt att testa passformen och att den sitter stabilt. Här är det lite personligt vad som uppskattas. Se till att testa ordentlig inomhus och byt om det inte känns helt bekvämt.

Lampa fram – och bak

Det finns flera enkla pannlampor att köpa hos elektronikbutiker och stormarknader. Men det finns en fundamental skillnad mellan dessa och de som är anpassade för löpning – baklampan. De som är tillverkade för att användas vid motion har en liten röd diod som lyser i nacken. Det gör att löparen inte bara ser bra framåt utan även blir synlig bakåt.

Exempel – Lumonite Compass R

Lumonite Compass är en pannlampa som flera gånger blivit utnämnd till ”Bäst i Test”. Det är en premiummodell som är något dyrare än standardmodellerna men som även levererar högre kvalité och funktion.

Det goda betyget kommer från en IP-klassning på X8, extra hållbart lamphus, 40 timmars batteritid och en styrka på 1200 lumen. Det kan lysa upp till 115 meter. Tack vara inställningsmöjligheter går det däremot att anpassa styrka utifrån behov. Exempelvis kan läget ”Moonlight” användas om enbart ett mjukt sken behövs. Önskas däremot rejäl ljusstyrka kan 1200 lumen effektiv lysa upp området framför personen.

Framförallt – Utgå från var och när du kommer att springa och välj lampa utifrån det.