Tips för att hålla i gång formen vintertid 

Tips för att hålla i gång formen vintertid 

Att hålla kroppen i trim under vintern är svårare. Dels är det mörkt och kallt, vilket gör tröskeln högre för att ta sig ut och till exempel springa eller klättra. Dels så är vintern full av helgdagar där det är svårt att avstå de extra kalorierna.  

Här kommer ett par tips som gör det lättare att hålla kroppen i form under årets mörka månader.  

Skaffa rätt kläder 

Kläderna är lite av en utmaning under vinterhalvåret. För joggning vill man gärna klä sig lätt och varmt – men inte för varmt, eftersom man ganska snabbt får upp värmen i kroppen under motion.  

Titta på kläder som är anpassade för vinterträning. Ett tips är att köra underställ och en tunn vindtät jacka över. Är det extra kallt ute, kan du ta ett tjockare underställ. Tänk också på att välja bra skor om du ska jogga utomhus. Det är ganska lätt att ramla och skada sig om skorna har dåligt grepp.   

Unna dig härliga och hälsofrämjande aktiviteter 

Under vintern kan det vara särskilt viktigt att unna sig lite extra. För att hålla kroppen i trim finns det hälsofrämjande aktiviteter som massage och bastu, till exempel. Massage kan hjälpa till att förbättra sömnen, vilket i sin tur har en god effekt på din träning. Särskilt viktigt är kanske sömnen om du styrketränar, eftersom det är under vila som musklerna byggs upp.  

 Även bastu har välkända hälsofrämjande effekter och kan hjälpa till att hålla kroppen i trim. Visste du till exempel att blodtrycket och blodfetter minskar och att du till och med kan gå ned i vikt av att basta? 

Läs även...  Barmarksträning för hockeyspelare

 Hitta en träningskompis 

Det är välkänt att en träningskompis kan hjälpa till att stärka motivationen – och motivation behövs extra mycket när det är mörkt och kallt. Bara grejen att du har bestämt tid med någon annan gör att du får en extra knuff i baken.  

 Dessutom kan ni hitta på fler aktiviteter under träningspasset. Kanske är ni sugna på att köra intervaller? Då slipper ni också vara ute lika länge i kylan – samtidigt som ni får god träning.