Jogga med hunden – Tre tips

Jogga med hunden – Tre tips

Att ta med hunden på joggingrundan är både härligt och roligt – men det finns flera saker att tänka på för att träningspasset ska bli säkert för både dig och din hund. Nedan följer tre bra tips för dig som vill ge dig ut tillsammans med din fyrbenta vän.

Sele i stället för halsband

Precis som att vi människor behöver utrustning vid ett joggingpass, så som bra skor på fötterna, så är det viktigt att utrusta även hunden. En skön och gärna vadderad sele är att föredra framför halsband. Ett halsband som stramar åt runt halsen vid snabba och intensiva rörelser kan hindra hundens andning och skava irriterande mot huden.

Använd ett midjebälte

Att jogga med ett koppel i ena handen är förvisso möjligt men ett bra tips för dig som vill jogga med din fyrbenta vän är att införskaffa ett bra midjebälte. På så vis får du båda händerna fria och ”flowet” i joggingturen blir bättre.

Ett annat bra tips är att koppla ett expanderande koppel mellan bältet och hunden. Det gör joggingturen säker för både dig och din hund, då det motverkar tvära ryck.

Anpassa hastighet och intensitet efter hunden

Sist men inte minst så är det förstås viktigt att anpassa både hastighet och intensitet efter hunden. Alla levande varelser mår bra att träning och motion men valpar bör inte följa med på långa joggingturer och heller inte äldre hundar.

Om hunden inte är van vid motion i snabbare tempo är det bra att börja försiktigt, till exempel men intervaller, för att se hur hunden reagerar. Var lyhörd på hundens signaler – och se till att få ett roligt och givande träningspass tillsammans!