Löpning för nybörjare

Löpning för nybörjare

Våren är här – gruset sopas bort från gator och trottoarer, elljusspåren tinar fram och temperaturen är perfekt. Nu är tiden att snöra på sig löparskorna men för nybörjaren finns en hel del saker att tänka på för nå ett gott resultat. Nedan följer en liten löparskola för den som vill komma igång på ett effektivt och skonsamt sätt.

Införskaffa riktiga löparskor

Löpning är en träningsform som inte kräver vare sig många eller dyra redskap – det enda man egentligen behöver är ett par riktiga löparskor. Det är inte bara viktigt för fötterna utan också för knän och andra känsliga delar av kroppen. Löparskor är framtagna för just löpning och har speciella egenskaper som ”vanliga” skor inte har. Till exempel är dom ofta mycket lättare och har bra dämpning.

Börja försiktigt

Att bygga upp konditionen tar tid och kräver kontinuitet. Tro inte att du ska springa vare sig långt eller snabbt dom första gångerna – det är viktigt att lägga upp en plan för löpningen för att inte riskera skador. Det tar tid för senor och ligament att hänga med, så även om flåset känns okej finns ingen anledning att gå ut för hårt.

Intervaller är en bra början för att bygga upp konditionen. Man kan till exempel gå i en minut, jogga i en, och springa fort i en, för att sedan börja om.

Sätt upp rimliga mål

Varför vill du börja med löpning och vad är målet med att göra det? Det är viktigt för motivationen att ha ett syfte och oavsett vad det är kan man sporra sig själva genom att sätta upp delmål längs vägen. Det är dock viktigt med realistiska mål så se till att inte vara för hård.

Läs även...  Så hittar du rätt sportklocka för löpningen

Ett mål kan till exempel vara att klara av att springa 3 kilometer utan att stanna. Det slutliga målet kanske är att springa milen – och då är det rimligt att öka med ca 500 meter åt gången under en period, för att sedan öka igen.

Tänk också på att löpningen ska kännas rolig! För hård press och för högt uppsatta mål kan lätt ta bort känslan av att ha roligt på vägen – så skynda långsamt även av den anledningen. Lycka till!