Att klä sig rätt inför löprundan

Att klä sig rätt inför löprundan

Det finns kanske inga rätt och fel när det kommer till löpning och vad man ska ha på sig men det finns flera fördelar med att välja kläder som är anpassade för just löpning och träning. Det finns till exempel både tröjor, tights och strumpor med hög kompression, vilket både ger stöd för musklerna samt ökar blodcirkulationen. Följande tips och råd kring hur man klär sig när det är dags att ge sig i väg på löprundan kommer bland annat från Relode.

Träningskläder i funktionsmaterial

Mjukisbyxor och tröjor i bomullsmaterial skulle förvisso kunna vara en bra klädsel vid löpning – men kanske främst för att det ser sportigt ut. När man ska springa är det en fördel att välja lätta kläder för att slippa bära runt på onödig vikt.

Dessutom är det bra att välja plagg i fukttransporterande material, så kallat funktionsmaterial, eftersom man svettas mycket vid intensiva löppass. Dessa material transporterar bort fukten (svetten) från kroppen, vilket minskar risken för att man ska börja frysa.

Plagg med kompression

Förutom att välja plagg tillverkade av funktionsmaterial kan det även vara bra att ha ett par plagg med extra kompression – till exempel tights eller strumpor. Kompressionsplagg är anpassade att bära vid träning och löpning och ett par kompressionstights hjälper till exempel till att stabiliserad lår, vader och rumpa, samt med att minska muskeltröttheten under passet.

Kläder efter väder

Sist men inte minst ska man såklart klä sig efter väder även i samband med löpning – vilket kan vara lite svårt. Ett vanligt misstag är att klä sig för mycket när det är kallt ute vilket gör löpningen både tung och svettig i onödan och här finns en del tips kring kläder och temperaturer som kan vara bra att följa:

  • Temperaturer över 15 grader – Linne/T-shirt och shorts
  • Temperaturer mellan 5–10 grader – Långa tights och långärmad tröja. Ev. vindjacka om det blåser mycket.
  • Temperaturer mellan 0–5 grader – Långa tights, funktionströja, vindjacka och pannband/ tunn mössa.
  • Minusgrader – Fodrade tights eller långkalsonger under byxorna. Funktionströja, vindjacka och eventuellt ett värmande mellanlager. Mössa och vantar.