Att välja rätt löparskor

Att välja rätt löparskor
Oavsett vilken erfarenhet eller ambition du har av att springa, är behovet att välja rätt löparsko ett faktum. Ditt val av löparsko kan påverka hur bekvämt det är för dig under din löpträning, hur känslig du är för skador och kan påverka hur mycket du orkar och din löparstil. På marknaden idag finns många, många olika alternativ. Du kan inte basera ditt beslut av kvalité och hållbarhet enbart av prislappen heller, så hur kan du göra valet enklare? Här är en guide för dig som förhoppningsvis hjälper dig att välja rätt löparskor.LöparstilLöparstilen varierar från person till person. När din fot når marken vid varje steg så rullar foten och får full kontakt med underlaget. Graden/vinkeln av hur mycket foten når vid marken varierar för person till person och här finns tre olika löpsteg. Normal pronation (ungefär 15 graders vinkel inåt), över-pronation (över 15 graders rullningsvinkel utåt) eller under-pronation.

 

Beroende på hur ditt löpsteg ser ut behöver du stöd på olika delar av foten. En analys, kostnadsfritt i butiken med ditt Decathlonkort kan vi hjälpa dig att identifiera ditt löparsteg. Därefter visar vi dig till avdelningen med löparskor just för din typ av löpsteg för rätt stöd och för att undvika skador.

Budget

Löparskor kan variera kraftigt i pris, från exklusiva Asics Gel Kayano för 1399:- till den enkla skon från Kalenji Ekiden 75 för 259:-. Hur mycket du vill spendera på dina löparskor är därför viktigt att ha med i beräkningen, men det finns andra faktorer så bör påverka ditt val. Till exempel stöd och komfort. Därför är det bästa sättet att spara pengar i längden, att lista de funktioner du verkligen behöver och de funktioner som är önskvärda för din löpning. Funktioner som du behöver bör du lägga pengar på, och de önskvärda funktionerna kan lägga till eller ta bort beroende på din budget.

Läs även...  Välj rätt sport bh för löpträningen

Underlaget du springer på

Det finns ingen universal ”bästa löparsko” eftersom underlaget spelar stor roll. En sko som är anpassad för terräng är inte anpassad för ett hårt asfalt underlag. Dämpningen är helt olika i dessa två olika typer av skor. För särskilt leriga eller tuffa löparbanor finns speciella trail-skor, som för denna typ av löpning är välinvesterade pengar. Därför är det viktigt att du tänker över vilket underlag du kommer att springa på efter ditt inköp. Detta hjälper dig också att smalna av utbudet i butiken och du är närmare din perfekta sko.

Välja löparskor

Hållbarhet

Inte ens den bästa löparskor håller förevigt om du använder dem regelbundet. Och om du springer regelbundet behöver du en sko som klarar av det. En sko som Kalenji Kiprun LD, är speciellt utformad för maratonlöpare och klarar av längre sträckor.  Under kortare sträckor ger en mindre slitstark sko bättre prestanda så det är alltid av avvägning mellan dessa två faktorer när du ska välja din löparsko. Om du är realistisk om avstånden du springer på veckobasis, kan detta hjälpa dig att välja mellan en slitstark sko och en lätt sko.

Vattentäthet 

Om du bara springer på löpband kan du hoppa över detta kapitlet, men om du rör dig utomhus är detta en viktig punkt. Även under torra dagar kan du uppleva vatten runt dig så rätt storlek på skon gör att ett vattentätt material förvandlas till en vattentät sko. Materialet hindrar vatten från att tränga in genom skon, men rätt storlek hindrar vattnet att tränga in runt ankeln.

Läs även...  Löpningens påverkan på huden

Storlek

Storlek kanske inte hjälper dig att smalna av ditt val i löparsko djungeln, men det är ändå viktigt att få rätt storlek. Som alltid, prova skon innan du köper den med den typ av strumpa du kommer att använda framöver. På vintern är tjocka strumpor alltid en god idé, så var säker på att skon även passar med dessa strumpor.

Sammanfattning

De funktionella kraven på ett par löparskor är mycket större än de flesta former av skor. Komfort och stabilitet är nödvändiga för att komplettera, snarare än att hindra, ditt löpsteg och se till att du undviker skador så långt som möjligt. Det finns inte någon universell ”bästa löparskor”, men genom att ta reda på hur ofta och var du planerar att springa tillammans med att identifiera din typ av pronation kommer du att enklare begränsa vilka skor som bäst uppfyller dina individuella behov. Och förresten, om du trots alla dessa steg inte skulle känna dig nöjd efter ditt köp, kan du alltid byta skorna om du har köpt dem på Decathlon – Även om du har provat dom utomhus.