Kosttillskott för löparen

En balanserad kost är det viktigaste för kroppen för en löpare men man kan även gynnas av olika typer av kosttillskott – både för uppladdning och för återhämtning. Vad som fungerar och inte är såklart individuellt och man kan behöva prova sig fram både bland olika produkter och tillverkare för att hitta rätt. Nedan följer några tips på olika typer av produkter och vad dom kan vara bra i samband med löpning.

Kosttillskott inför löpning

Inför ett löppass är det som sagt viktigt att ladda upp med bra kost, framför allt kolhydrater, för att kroppen ska orka men det finns också en del kosttillskott man kan prova för att ge kroppen en extra boozt och för att orka den där extra kilometern. Nedan följer några exempel på sådana tillskott.

PWO – Pwo står för Pre-workout och är till för att ta innan träning. PWOns innehåll ska öka både orken och prestationsförmågan – kort och gott kan man säga att det är en produkt som gör att man blir lite mer pigg och alert. 

Exakt vilka ingredienser som finns i en PWO kan skilja sig mycket från tillverkare till tillverkare men syftet är alltid detsamma. För bästa effekt kan produkten intas ca 15–45 minuter före ett löppass – beroende på hur länge man tänkt springa samt när under passet man vill ha effekt. En större jämförelse är som är genomförd av
Tillskottsbibeln visar att Core Perfomance är ett av de bästa alternativen utifrån dess innehåll.

Koffeintabletter – PWO består vanligen av ett pulver som blandas med vatten och bildar en dryck men vill man av någon anledning inte dricka innan passet kan man i stället inta lite extra energi i tablettform. Koffeintabletter är vanligen inte lika kraftfulla som PWO men kan räcka när man bara behöver känna sig lite piggare, då en tablett motsvarar ungefär 2 stora koppar kaffe.

Läs även...  Löpträning på semestern – Tre tips

Dom högdoserade tabletterna är relativt billiga om man jämför med många andra kosttillskott, enkla att bära med sig och tas upp av kroppen och ger en nästan omedelbar effekt. Om man däremot dricker mycket kaffe finns en risk att man inte märker av någon större skillnad.

Kosttillskott för återhämtning

Löpning är en väldigt energikrävande aktivitet många löpare fokuserar på att få i sig snabba kolhydrater, just för att snabbt tillgodose kroppen med ny energi. Även om det såklart är viktigt så är det även viktigt att få i sig tillräckligt med protein, eftersom löpning kräver en del muskelmassa.

Efter en hårt och långt löppass kan det därför vara bra att ta någon form av tillskott med högt proteininnehåll – till exempel en shake eller en bar. Ett alternativ är såklart att äta en vanlig måltid som innehåller riktigt med protein men det är kanske inte alltid man känner sig sugen på en stor portion mat direkt efter passet och då är en shake perfekt. Dessutom får man i sig extra vätska på köpet.

Proteinet behövs för att muskelmassan ska bibehållas och är den viktigaste byggstenen för den som tränar hårt och vill bygga just muskler – men även under löpning bryts musklerna ned och därför behöver man fylla på proteinlagret relativt snabbt efter ett pass.