Fördelaktigt med massage för löpare

Fördelaktigt med massage för löpare

Massage är fördelaktigt oavsett sport. Däremot kan det variera hur massagen bör utföras för att maximal effekt ska uppnås. I en artikel på Runacademy nämns några av fördelarna.

”Superbra komplement”

I artikeln nämns att massage är ett ”superbra komplement till träning och tävling”. Ett exempel som nämns är att massagen kan förebygga mjölksyreansamlingar i benens muskler efter ett tuffare träningspass. Genom behandlingen kan därför kroppens muskler återhämta sig snabbare vilket i sin tur ökar effekten av träningen och återhämtningen.

Men det är inte bara som återhämtning som massage kan vara fördelaktigt utan även som en del av uppladdningen inför exempelvis ett tufft lopp. Det kan ”pigga till” benen några dagar inför att loppet ska genomföras.

Viktigt att se helheten

Självklart är stort fokus på fötter och ben för löpare. Men det är, som alltid, viktigt att tänka på helheten. Att vara stel i nacke och rygg kan skapa begränsningar i rörelsemönstret och därmed påverka träningen negativt. En smärta i ett ben kan alltså delvis uppkomma ifrån att det egentligen är ryggslutet som behöver behandlas osv.

Massage via olika vägar

Vilken slags massage som bör prioriteras beror självklart på individuella behov och vad kroppen svarar på för olika behandlingar. Ett enkelt sätt att mjuka upp fötter och vader är genom att använda en klassisk massageboll med taggar. Mjukare behandlingar kan ske genom att de rullas för hand fram och tillbaka över det område som ska mjukas upp. Önskas hårdare behandlingar kan kroppsvikten användas för att skapa ett betydligt hårdare tryck. Detta genom att exempelvis lägga massagebollen på golvet och sedan lägga benet mot den och sakta röra sig framåt eller bakåt. Känns det obehagligt kan en massageboll utan taggar väljas.

Läs även...  Hur proteinintag kan påverka löpningsträning

Boka tid hos massör

Ett alternativ är att boka en tid hos en massör. Den stora fördelen är att massörer med inriktning mot just idrottsproblem är väl insatta inom området och kan hantera de olika muskelproblem som kan uppstå. Det kostar självklart betydligt mer men kan ge både kortsiktigt och långsiktig hjälp. Detta genom att massören både kan mjuka upp stela muskler och leder samt ge råd om hur problemet ska undvikas framöver.