Löpträning för fotbollsspelare

Löpträning för fotbollsspelare

Klacksparkar, fintar och långbollar – fotboll må vara en sport som kräver mycket spelteknik men även en hel del löpning. En fotbollsmatch varar i 90 minuter och varje spelare springer i snitt 1 mil under en match, vilket såklart innebär att det krävs en god kondition för att orka med. Löpträning för fotbollsspelare skiljer sig en hel del jämfört med till exempel en långdistanslöpares och fokus bör ligga på högintensiv intervallträning av olika slag.

Löpträning för fotbollsspelare – tips

Fotboll är en sport som kräver både tekniska och taktiska färdigheter – tillsammans med en stor dos kondition och uthållighet. Matcherna är ofta intensiva och det är inte ovanligt med snabba tempoväxlingar. Ena stunden är det full fart framåt och i nästa sekund är det läge att sakta ned eller byta riktning.

Löpträning

För att orka springa i olika hastigheter i 90 minuter är det förstås viktigt med kondition men att som fotbollsspelare ge sig ut för att springa milen är varken nödvändigt eller effektivt. Långdistanslöpning kan leda till att dom snabba muskelfibrerna, som är viktiga inom fotbollen, tränas bort och dessutom finns en ganska stor risk för överbelastningsskador.

Det är bättre med kortare sträckor där tempot varieras på ungefär samma sätt som under en match – det vill säga både högt och lågt. Lite och ofta, i stället för mycket och sällan, är ett begrepp som passar bra in.

Intervaller för uthållighet och explosivitet

Som fotbollsspelare är det viktigt att vara både uthållig och explosiv – egenskaper som utvecklas bäst genom varierande träning och övningar. För uthållighet är det till exempel fördelaktigt att blanda låg- medel- och högintensiv träning – till exempel i form av löpintervaller.

Läs även...  Löpträning på semestern – Tre tips

För en ökad explosivitet, som krävs i fotbollens snabba tempoväxlingar, används olika övningar som utförs i ett snabbt tempo. Det kan till exempel vara att stå på ett ben och hoppa från sida till sida eller att springa snabbt framåt för att sedan plötsligt ändra riktning. Övningarna görs i korta intervaller, med 4–8 repetitioner, följt av lång vila.

Vid explosivitetsträning lär sig nervsystemet att initiera reaktioner i rätt muskelfibrer, vilket är viktigt eftersom en fotbollsaktion sällan varar i mer än ett par sekunder innan det är dags att växla tempo eller byta riktning.

Den bästa löpträningen för en fotbollsspelare är så ledes en varierande sådan – men med fokus på att bygga upp och utveckla uthållighet och explosivitet – både för att bli snabbare samt för att förebygga skador.