Vet mer om löpning i sommar-OS 2024

Vet mer om löpning i sommar-OS 2024

Tiden går fort – det är inte långt kvar förrän det är dags för OS igen. Den här gången äger evenemangen rum i Frankrike mellan den 26:e juli och den 1:e augusti. I detta OS anordnas ett maraton där vem som hest kan vara med och löpa.

Vilka grenar inom löpning finns det?

Det finns ganska många löpgrenar i OS. Till exempel:

  • 100 meter. En kort sprint där det ställs krav på explosivitet.
  • 200 meter. Inte den kortaste sprinten, men likväl är fokus på explosivitet.
  • 400 meter. En något längre distans där en balans mellan explosivitet och uthållighet är i fokus.
  • 5 000 meter. Långdistans med fokus på kondition.
  • Ett maraton är 42 195 meter och innebär alltså ett stort fokus på kondition och uthållighet, men också mental styrka.
  • Häcklöpning. Löpning men med hinder som idrottarna ska hoppa över så snabbt som möjligt.

Alla kan vara med och löpa

För första gången i olympiska spelens historia kommer det, den här gången, vara möjligt för alla att delta. Såväl unga som äldre, nybörjare som erfarna löpare och friska och funktionsnedsatta ska kunna delta. Bland annat kan man delta i maraton i olika distanser, samt cykling, som sker på vägar som är öppna för allmänheten.

OS 2024 – Inte bara på sportanläggningar

De flesta av tävlingarna kommer att äga rum i Paris, även om vissa tävlingar kommer att hållas på andra platser i Frankrike (och Tahiti, där tävlingarna för den, för OS, nyligen introducerade sporten surfing kommer att hållas).

Något som sticker ut lite med eventplatserna är att många av grenarna kommer att lämna sportanläggningarna och i stället hållas vid kända monument. Till exempel kommer Champs-Elysées att vara plats för cykling, medan Champs de Mars blir en volleybollplan. Även slottet i Versailles och Grand Palais kommer att bli platser för tävlingar.

Läs även...  Kom igång och spring med din hund

Hållbarhet

Staden Paris har gjort gällande att hållbarhet är något som de ska satsa på under sommar-OS 2024. Till exempel planerar man att kompensera för koldioxidutsläpp och satsa på miljövänliga lösningar vad gäller exempelvis energi, mat och transport. De har också sagt att man planerar att använda befintlig infrastruktur så långt det är möjligt, och bara bygga infrastruktur inför OS som också kommer lokalbefolkningen del, även när tävlingarna är över.

Sveriges satsning

OS i Tokyo gick ganska bra för Sverige, med nio svenska medaljer – varav tre guld och sex silver. Det finns anledning att tro att det kanske blir ännu mer 2024. Anledningen till det är att Sveriges olympiska kommitté har ett krav på en topp åtta-placering för att ta en plats i den svenska OS-truppen. Det kravet har nu ifrågasatts, och kanske öppnar det för alla med en topp tolv-placeringen kan komma med i truppen. Många menar att det här ger utrymme för idrottare med potential att överraska och ge fler medaljer till Sverige.

Tidigare medaljligor och medaljligan för nästa år kan du hålla koll på här: Tidigare medaljligor samt medaljligan för sommar os 2024.

Biljetter

En bit över hälften av de biljetter som släpps för allmänheten delas ut genom global lottning. För att ha en chans att få en biljett behöver man registrera sig senast den sista januari 2023 – det gäller alltså att vara ute i god tid. Utlottningen, av ungefär tre miljoner biljetter, börjar den 15 februari. Blir man dragen har man två dygn på att köpa sina biljetter.