Löpning och kost – hur ska man äta?

Löpning och kost – hur ska man äta?

Som löpare finns ingen anledning att gå på ett strikt kostschema eller liknande om man inte själv vill testa det under en period. Man behöver heller inte ha ett stort förråd av proteinpulver, vitaminer och andra kosttillskott – även om en del av dom kan vara bra att ha till hands ibland. Det viktiga vid regelbunden löpning, som ju faktiskt bränner väldigt mycket energi, är att tillföra kroppen ny och bra energi.

Behöver man kosttillskott?

Nej, att man skulle behöva ta en massa kosttillskott bara för att man löptränar är fel. Äter man en balanserad och varierad kost har man sällan behov av att tillföra både vitaminer och annat, som till exempel ”konstgjort” protein. Om man däremot vill få i sig något snabbt direkt efter passet, utan att behöva ställa sig vid spisen, kan proteinpulver komma till nytta.

Victualia finns en artikel om just proteinpulver, där man bland annat diskuterar hur viktigt det är eller inte är, hur man väljer ”rätt” typ samt att man går igenom några alternativ som passar för till exempel vegetarianer och veganer.

Viktiga källor för löpare

Kost och hälsa tar mycket fokus i dagens samhälle och i tidningsartiklar kan man läsa om hur man bör undvika kolhydrater, passa sig för fett och utesluta både ditten och datten ur sin kost. Som löpare kan det inte bli mer fel – eftersom kroppen som sagt gör av med väldigt mycket energi under en runda.

Kolhydrater är till exempel en väldigt viktig energikälla för den som löptränar. Dessa lagras i kroppen som glykogen och är den mest tillgängliga och man kan säga att det behövs för att man ska orka prestera. Även fett och protein kan användas som ”bränsle” men det tar längre tid att omvandla till just energi.

Läs även...  Att välja rätt löparskor

Däremot behövs både fett och protein i kosten – fett för att det är en viktig näringskälla som behövs för att kroppen ska fungera, och protein för att det är musklernas främsta byggsten.

Sammanfattningsvis kan man säga att man som löpare bör fokusera på att få i sig bra mat i stället för en massa kosttillskott – även om vissa av om som sagt kan vara bra vid vissa tillfällen.