Knäskador i samband med löpning – orsaker och åtgärder

Knäskador i samband med löpning – orsaker och åtgärder

Knäna är kroppens mest utsatta område i samband med löpning – varje steg innebär hård belastning och det är inte ovanligt med knäskador bland löpare. Det finns många olika typer av skador som kan drabba knäna – många som läker ut av sig själva och andra som kan kräva professionell hjälp. Nedan kan du läsa mer om knäskador i samband med löpning, samt vad man kan göra för att förebygga och åtgärda.

Vad beror det på?

Den som har löpning som träningsform, vare sig man är nybörjare eller har sprungit under en längre tid, kan drabbas av olika former av knäskador. Ofta beror det på överbelastning, vilket i sin tur kan leda till inflammationer i muskler och senor. Det omtalade ”löparknät” är ett exempel på inflammation, då i senan som löper från höften till knät.  

Överbelastningen kommer ofta till följd av ökad intensitet på träningen – det kan gälla både en ökad hastighet men också på en snabbt ökad löpdistans där kroppen helt enkelt inte hinner med.

Knäskador kan givetvis också uppstå till följd av ett snedsteg under löpturen, ett fall eller ett plötsligt stopp. 

Vad kan man göra?

Det finns många sätt att både förebygga och läka ut knäskador men en viktig regel är att lyssna på kroppen och vila så fort man känner av minsta lilla smärta. Styrketräning är en bra förebyggande åtgärd och alternativa träningsformer för ett ömt knä är simning, lätt cykling och lättare promenader. Självklart ska man avstå även från detta om det gör väldigt ont.

Att stretcha och genomföra lätt sjukgymnastik kan vara nödvändigt och har man drabbats av en skada som inte läker ut av sig själv är det viktigt att ta kontakt med experter. Den underliggande orsaken till smärtan måste redas ut och behandlas på djupet – något man sällan kan göra helt på egen hand.

Övriga tips

Som löpare vet du säkert vikten av att ha ett par skor som passar för just din fot – det känns inte bara skönt för just fötterna utan hjälper också till att dämpa belastningen på knäna. Om du inte har ett par sådana bör du genast se till att skaffa ett par. Ett annat tips är att springa på mjukare underlag, till exempel ett elljusspår, istället för asfalt.

Sist men inte minst – öka löpningens intensitet successivt under en ganska lång tid. Det minskar risken för knäskador avsevärt och är därför en viktig förebyggande åtgärd.