Så hittar du rätt sportklocka för löpningen

Så hittar du rätt sportklocka för löpningen

En sportklocka bör vara hyfsat tålig mot stötar och slag, vara något vattentålig och gärna ha extrafunktioner, som ett stoppur exempelvis. Läs mer nedan vilka funktioner och egenskaper som är bra att hålla utkik efter när du som är aktiv löpare ska leta klockor.

Leta efter en robust och slagtålig klocka

Den aktiva löparen löper lite högre risk att hamna i situationer där en klocka kan behöva ta emot skador och smällar. Det kan till exempel ske vid jogging i tuff terräng där det är lätt att snubbla, eller vid löpning i skogen där grenar, buskar och träd kan repa såväl ur som armband.

Så hur vet man om en klocka är slagtålig? Ofta framgår det av produktbeskrivningen om du ska köpa den online, men det finns också ett par saker som du kan titta lite extra på:

  • Armbandet. Armbandet är något som lätt kan gå sönder om det är lite sämre kvalitet. Leta efter en sportklocka med läderarmband eller annat tåligt material. Förutom läder så används nylon ganska ofta som material för den här typen av klockor.
  • Skärmskyddet. Glaset som täcker visarna bör vara tåligt. Om det repar lätt så är det kanske fel klocka för en aktiv löpare.
  • Kroppen. Kroppen bör vara tillverkat av ett material som är tåligt hållbart. Rostfritt stål är exempel på ett sådant material.

Vattentålighet

Klockan bör inte ha några problem att klara av regn, och då även kraftig nederbörd. Vädret kan ibland slå om på ett ganska överraskande sätt, vilket en bra sportklocka bör klara av. I produktbeskrivningarna brukar vattentätheten anges i ATM. Du bör välja en modell med minst 5 ATM, vilket innebär att den klarar av vattenstänk. Vill du även kunna simma med den är det 10 ATM som gäller.

Läs även...  Så fixar du löpsteget

Extrafunktioner

Sportklockor kommer i många olika varianter, med olika funktioner. Köper du en digital variant så finns det mängder av funktioner att välja mellan. Till exempel:

  • Pulsmätare. Gör det möjligt att hålla koll på ansträngningen.
  • Oximeter. Mäter syrehalten i blodet, vilket kan komma väl till pass för dig som löper på höga höjder.
  • GPS. Med GPS-funktioner kan du hålla koll på var du har sprungit.

 Väljer du en mer klassisk analog sportklocka så är det lite färre extrafunktioner. Ett vanligt tillägg att se är ett stoppur. Stoppuret brukar kunna startas och pausas genom en knapp på sidan, vilket gör det enkelt att ta tid på dina löparsessioner.