Välj rätt sport bh för löpträningen

Välj rätt sport bh för löpträningen

Rätt träningskläder gör inte bara löpningen lite roligare – utan också lite enklare. Man kan välja utifrån vad man tycker är snyggt och bekvämt och det finns egentligen inget som är rätt och fel – förutom när det kommer till val av sport bh. Oavsett byststorlek så är det viktigt att ha ett bra stöd – både för att det ska vara bekvämt att röra på sig men också för att det ska bli så funktionellt och skonsamt som möjligt.

Följande punkter är en förkortning från den guide som sport-bh.nu har på sin sida.

Sport bh och byststorlek

En sport bh ska sitta åt ganska hårt för att ge ett bra stöd – men den ska såklart inte sitta så att det gör ont eller känns obehagligt. Stödet på en sport bh kommer främst underifrån – det vill säga från bandet som sitter under bysten. Sitter den för löst hamnar tyngden på axlarna – och även om axelbanden såklart också ger ett visst stöd så ska man se till att belastningen där inte blir allt för stor, eftersom det på sikt kan ge problem.

Vad gäller sport bhar finns vanligen 3 olika stöd att välja mellan:
– Low support
– Medium support

– High support

När man väljer sport bh som ska användas vid löpning bör man bland annat utgå från storleken på bysten för att kunna välja ”rätt”. En större byst kräver av naturliga skäl högre support och det är vanligt att större storlekar och med högre support har bredare axelband, bredare band under bysten, kupor med vaddering och/eller byglar samt är gjorda av ett tjockare material som ger stabilare stöd.

Läs även...  Barmarksträning för hockeyspelare

För en mindre byst behövs inte lika mycket support men vad gäller just löpning kan det ändå vara klokt att välja en sport bh som åtminstone har medium support, just eftersom löpning innebär mycket och intensiv rörelse. BHns uppgift är trots allt att hålla bysten på plats, vilket kan behövas även för den som är nätt i kroppen.

Så oavsett om man har stor eller liten byst bör man anpassa valet av bh efter det, även om det ofta är enklare att hitta rätt för den som inte har så stort behov av stöd. Att man får någon form av stöd är dock viktigt och man kan säga att ju större byst man har, desto viktigare är det att välja rätt sport-bh.

Annat att tänka på

Förutom att välja en sport bh utifrån storlek och support finns även en del andra saker att tänka på. Löpning räknas som högintensiv träning och innebär inte helt sällan att man svettas mycket. Av den anledningen bör man välja en BH i funktionsmaterial, som transporterar bort fukt från kroppen.

Sist men inte minst ska man självklart välja en modell man tycker är snygg och som man känner sig bekväm i. Det, och att man har rätt storlek och rätt grad av support, är det allra viktigaste för att löpningen ska bli både rolig och funktionell.