Hur väljer man rätt cykel

Hur väljer man rätt cykel

Att välja cykel kan vara riktigt roligt för en entusiast, men för en nybörjare eller för tillfälliga cyklister blir det lätt förvirrande bland den rad av erbjudande och cyklar som finns tillgängliga.

Denna lilla guide är utformad för att göra det lättare för dig att göra ditt val.
Du bör huvudsakligen basera ditt val av cykel på hur du kommer att använda den. Cyklar du i staden, på landsbygden eller i bergen? Har du för avsikt att cykla regelbundet, eller mer sällan? Över stora avstånd eller kortare sträckor? Du bör först identifiera ditt behov – därefter väljer du modell.

MTB (Mountainbike)

En mountainbike eller terrängcykel är, som namnet antyder, en idealisk cykel för cykling på tuffare underlag. Det finns många olika mountainbikes tillgängliga, avsedda för en mängd olika sporter och användningsområden. Så vilken bör du välja? Behöver du en stötdämpande framgaffel, en heldämpad cykel eller är vikten på cykeln viktigast?

mountainbike

Cross Country

Detta är mountainbikes avsedda för allt från familjeutflykter till mer utmanande åkning och har oftast en stötdämpande framgaffel. En stötdämpande framgaffel garanterar en viss komfort  genom att absorbera stötar i terrängen. Dock är en helstel cykel lättare och även billigare.

En heldämpad cykel ger dig fördelen att ge mer komfort på ett mycket ojämnt underlag, men nackdelen av att vara dyrare, tyngre och minskar trampkraften något. När du cyklar utövar du påtryckningar på pedalen som flyttar cykeln framåt, men samtidigt sammanpressar du stötarna: detta är vad vi kallar pumpeffekt. En heldämpad MTB är därför endast ett värdefullt köp om du cyklar på svår terräng.

Läs även...  Kosttillskott för löparen

Freeride och downhillcyklar

”Freeride” innebär att du i svindlande fart susar ner för bergen, hoppar och om du kan – akrobatiserar med din cykel. Du cyklar fritt och turen handlar mer om känsla än om mål. Här sätts verkligen en MTB på prov och måste vara extremt stark.

Freeride kan vara farligt. Försök dig aldrig på ett hinder eller en rutt som du tvivlar på. Och glöm inte att använda hjälm!

Hybridcyklar

Hybridcyklar är optimerade för cykling i stadsmiljöer men också för lättare sportcykling. Hybridcyklar har ofta smalade däck, är lättrullade och lämpar sig väl för cykelpendlare. En hybrid cykel tar dig överallt och det är en mångsidig cykel, tänk dock på att på längre sträckor är risken större för punktering på dina däck. Glöm därför inte att ta med dig ett reperationskit på cykelturen!

hybridcykel

Stadscyklar

Om du vill cykla till jobbet, till butiken eller för att träffa dina vänner är det ingen tvekan: En stadscykel är som gjord för dig!
Dessa cyklar har stora hjul och ganska smala däck, vilket gör dem perfekta för enkel och bekväm cykling på asfalt. Du kan sätta fast en cykelkorg eller en cykelväska för att enkelt transportera dina lättare saker. Stadscyklar är ofta väl utrustade med pakethållare, ringklocka etc.

För att förhindra att din cykel blir stulen inne staden, lås alltid med ett eller flera hänglås i ramen, även om det bara gäller för några minuter! Om du kan, ta in din cykel under natteid – inget lås kan skydda din cykel 100% från stöld.

Touringcyklar

Touring innebär att du ger dig iväg på långfärd med din cykel.

Läs även...  Välja underlag att springa på

Touring cyklar är utformade med uthållighet, styrka, prestanda i åtanke. Oavsett om en utmanande rutt varar några timmar eller om du är iväg på mycket långa turer som varar i flera veckor eller månader, kommer dessa cyklar att följa med dig vart du än går, i alla väder. Därför behövs en lätt, stark och stabil ram med enkla och hållbara komponenter.

Glöm inte att ta med dig ett reparationskit som kan behövas!

Landsvägscyklar och racercyklar

Landsvägcyklar är utformade för sportcyklister som vill cykla långt och snabbt. Landsvägscyklar har vanligtvis 28″ hjul och mycket smala däck för att begränsa friktionen på asfalten och därför kan du cykla snabbare och enklare samtidigt som den erbjuder ett bra väggrepp.

Cykeln måste ha flera kugghjul (minst två kedjehjul för 18 växlar eller mer) så att du kan cykla i din egen takt både på uppförsbacke eller nedförsbacke.
Sadlarna är är också smala för att göra dem bekväma på långa turer. Slutligen är cykelns vikt en av de viktigaste kriterierna: Ju lättare en cykel är, ju lättare blir det att driva den och accelerera och också snabb!

För de mest krävande och toppnivåcyklisterna finns kol-cykelramar som är starka och lätta, men också mycket dyrare än aluminium som används för traditionella landsvägscyklar.

landsvägscykel

 

Barncykel

Barn behöver en tillförlitlig och robust cykel så att de kan upptäcka cykling i fullständig säkerhet. Beroende på längd och ålder på den unge cyklisten, finns det ett antal cyklar som är avsedda och anpassade enbart så att de kan ha roligt och cykla bekvämt.

De yngsta cyklisterna använder ofta stödhjul som säljs tillsammans med cykeln, så att de kan lära sig att uppnå balans och njuta av sina första tramptag. B’Twins barncyklar klassificeras efter ålder och storlek, så det bara återstår för dig och barnet att avgöra de svåraste besluten: Välja design och färg!

Läs även...  Att tänka på när du cyklar på vintern

Eftersom säkerheten är viktigast, glöm inte att se till att ditt barn bär hjälm!

Cykeltillbehör

Hjälm och skydd

Att använda cykelhjälm är en självklarhet oavsett om du är vuxen eller barn och både om du cyklar på vägen eller i skogen.Lär barnen tidigt att man skall använda cykelhjälm och var en god förebild och använd själv cykelhjälm utan undantag. DN gjorde ett stort test av cykelhjälmar 2016 klicka här för att läsa testet.

Mobilhållare för Cykel

En smart sak att införskaffa är en mobilhållare för cykel som enkelt fästs på styret och gör att du kan använda telefonen som GPS och hållaren ger dig enkel åtkomst till telefon så att du kan navigera eller byta låt som spelar i din hörlurar. Vi hittade en extremt smart mobilhållare för cykel som enkelt klickas loss från fästet på styret och enbart mobilskalet följer med.