Löpband – Några tips på vägen

Löpband – Några tips på vägen

Löpband är en utmärkt träningsmaskin som erbjuder möjligheter för mångsidig och effektiv träning, inklusive intervallträning. Intervallträning är en träningsmetod där du varierar mellan perioder med hög intensitet och perioder med lägre intensitet eller vila. Det är ett effektivt sätt att förbättra din kondition, öka din styrka och bränna kalorier.

Den stora fördelen med att träna intervaller på ett löpband är att du har stenkoll på hastigheten, och kan inte fuska på samma sätt som du gör när du blir trött och springer intervaller utomhus.

Här är några steg för att komma igång med löpbandets intervallträning:

 1. Uppvärmning: Börja alltid med en ordentlig uppvärmning. Gå eller jogga lugnt i några minuter för att få upp kroppstemperaturen och förbereda dina muskler för träning.
 2. Bestäm intervallerna: För att komma igång med intervallträning på löpbandet måste du bestämma längden på dina högintensiva och lågintensiva perioder. Ett vanligt schema är att köra 1-2 minuter i hög hastighet följt av 1-2 minuter i låg hastighet eller gång. Upprepa detta mönster under hela träningspasset. Vi har även listat olika intervallövningar längre ner i artikeln som du kan använda.
 3. Justera hastigheten: Anpassa löpbandets hastighet och lutning enligt dina mål och träningsnivå. Under högintensiva perioder bör du springa eller jogga så snabbt som möjligt medan du under lågintensiva perioder kan sänka hastigheten till en bekväm gångfart.
 4. Öka gradvis: Börja med korta och enkla intervaller om du är nybörjare. Öka sedan gradvis både intensiteten och längden på dina intervaller när du blir starkare och mer bekant med träningsformen.
 5. Andas rätt: Andningen är viktig. Andas djupt och jämnt under hela träningen för att förse dina muskler med tillräckligt med syre.
 6. Nedkylning: Efter avslutad intervallträning är det viktigt att sakta ner tempot. Gå eller jogg i några minuter för att sänka pulsen och minska risken för träningsvärk.
 7. Stretcha: Avsluta träningspasset med några stretchingövningar för att förbättra flexibiliteten och minska muskelspänningar.
Läs även...  Så hittar du rätt sportklocka för löpningen

Löpbandpass: 3 x 3

 1. Värm upp med 10-15 minuter jogg.
 2. Spring 3 x 3 minuter med en hastighet som är ungefär 10 sekunder snabbare per kilometer än den du normalt kan hålla på en 5-kilometersrunda. Kom ihåg att löpbandet tar några sekunder att nå din inställda hastighet, så starta tidtagningen först när du har nått din önskade hastighet.
 3. Efter varje 3-minutersintervall, jogga lugnt i 2 minuter som återhämtning innan du går vidare till nästa högintensiva intervall.
 4. Om du utför detta träningspass regelbundet, kan du överväga att lägga till ett set av 3 x 3 minuter var fjortonde dag för att öka din träningsutmaning och progression.

Detta träningsprogram är utformat för att förbättra din hastighet och uthållighet på löpbandet. Se till att anpassa hastigheten och intensiteten efter din egen förmåga och mål. Lyssna alltid på din kropp och se till att du är tillräckligt uppvärmd innan du påbörjar de högintensiva intervallerna.

 

Löpbandpass: 60-30-15

Börja din löpbandsträning med en 10-minuters lugn joggrunda för att värma upp innan du ökar hastigheten. Dela sedan in ditt träningspass i tre delar:

Del 1: Utför 5 intervaller om 60 sekunder, med 30 sekunders ståvila mellan varje intervall.

Del 2: Fortsätt med 10 intervaller om 30 sekunder, och ta 15 sekunders vila mellan varje intervall.

Del 3: Avsluta med 15 korta intervaller om 15 sekunder, med 15 sekunders vila mellan varje.

Ta en längre vila på 60 sekunder mellan varje av dessa tre delar. Under hela träningspasset bör du hålla ett högt tempo, men se till att det är kontrollerat. Gradvis öka farten i takt med att intervallerna blir kortare.

Läs även...  Jogga med hunden - Tre tips

Efter att du har slutfört de tre delarna av träningen, avsluta med några minuters nedvarvning genom att jogga i lugnt tempo. Detta hjälper din kropp att återhämta sig och sänka pulsen gradvis efter den intensiva träningen. Intervaller är både skoj och intensivt och kan likaväl utföras hemma på löpbandet eller ute i skogen.

Om du funderar på att börja intervallträna hemma men saknar ett bra löpband så ska Titan Life T63 vara det bästa löpbandet enligt detta test som testade de fem mest köpta produkterna på marknaden. Kom ihåg att respektera din kropp och alltid anpassa hasigheten efter dina begräsningar.