Hur värmer man upp och hur varvar man ner vid löpträning

Hur värmer man upp och hur varvar man ner vid löpträning

Alla löppass ska börja med en riktigt uppvärmning och avslutas med nedvarvning. Varför är det så viktigt? En bra uppvärmning expanderar dina blodkärl så att dom kan transportera och förse dina muskler med tillräckligt med syre för att prestera maximalt. Din muskler når även rätt temperatur för att vara flexibla så du motverkar förslitningsskador. Genom att sakta värma upp höjer du sakta pulsen på ett skonsamt sätt så att ditt hjärta förbereds inför löpningen. Lika viktigt är nedvarvningen efter löpningen för att låta blodet transportera syret runt i kroppen. Att sluta tvärt kan medföra att du får blodtrycksfall och känner dig snurrig. Att sänka tempot stegvis låter blodtrycket följa med i stadig rytm.

Så här gör du en bra uppvärmning inför löpning

  • Stretcha inte innan du har värmt upp.
  • Gör en uppvärmning på 5-10 minuter med lätta aerobics övningar för att mjuka upp musklerna och värma upp kroppen inför löpningen. Även samma tid på en träningscykel eller lättare joggning fungerar lika bra. Det viktigaste är att inte stressa på uppvärmningen.
  • Börja löpningen i ett lågt tempo som du gradvis öka på. Du skall kunna andas normalt under löpningen om du börjar känna dig andfådd sänker du tempot till en takt som gör att du kan andas djupa normala andetag.

Så här varvar du ner efter löppasset

  • Efter du har sprungit klart varvar du ner genom att lätt joggning eller snabbar gång i ca 5-10 minuter.
  • Efter löpningen passar det bra att stretcha då musklerna är varma och smidiga.
Läs även...  Tips för att hålla i gång formen vintertid